ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πανέμορφη Χαλκιδική, πέρα από τις μαγευτικές παραλίες της διακρίνεται κι από έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λαμβάνουν χώρα πολυάριθμες γιορτές, φεστιβάλ και πανηγύρια. Οι εκδηλώσεις αυτές, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες της περιοχής να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα αλλά και να απολαύσουν παραστάσεις από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

Από το Φεστιβάλ της Θάλασσας μέχρι την Γιορτή της Ελιάς, και από την Έκθεση της Αγίας Μαρίνας μέχρι την Γιορτή Σαρδέλας, η Χαλκιδική αγκαλιάζει ντόπιους και επισκέπτες σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία πολιτισμού και παράδοσης.  Αν και μας είναι δύσκολο να επιλέξουμε, ξεχωρίσαμε για σας τα 3 από αυτά.

Φεστιβάλ Κασσάνδρας

Περίοδος: Ιούλιος – Αύγουστος

Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας, ανοίγει τις πύλες του τον Ιούλιο και παραδοσιακά ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου. Αποτελεί έναν θεσμό τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Κασσάνδρα. Μετρώντας πάνω από 20 χρόνια ζωής έχει φιλοξενήσει διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως τον Ray Charles, τον BB King, τη Joanne Baese και Έλληνες δημιουργούς οπως το Δημήτρη Σγούρο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τη Χαρούλα Αλεξίου, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και δεκάδες άλλους καλλιτέχνες που δίνουν υπεραξία στον πολιτιστικό αυτό Θεσμό. Θίασοι του Εθνικού και Κρατικού Θεάτρου και ηθοποιοί που κοσμούν το Ελληνικό Θεατρικό στερέωμα δίνουν κάθε καλοκαίρι το παρόν σ’αυτήν τη γιορτή πολιτισμού!

Το Φεστιβάλ Διαδραματίζεται στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, μέσα στο πευκοδάσος, χωρητικότητας 3.500 θέσεων. Πρόκειται για το στολίδι της περιοχής που κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες «θιασώτες» του οι οποίοι το παρακολουθούν με προσήλωση.

Φεστιβάλ Σάνη

Περίοδος: Ιούλιος-Αύγουστος

Το Φεστιβάλ Σάνη λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, στο λόφο ενός καταπράσινου ακρωτηρίου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο Πύργος της Σάνης, ένα μεσαιωνικό παρατηρητήριο που χρονολογείται μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα. . Το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού, καθώς σε αυτό συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Σάνη είναι από το πιο δημοφιλή καλλιτεχνικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1982. Με κριτήρια την ποιότητα και την καινοτομία περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως Jazz on the Hill, Μουσικές του Κόσμου, Χορός, και Τέχνες.

Πανηγύρι του Αγίου Μάμα

Περίοδος: 1-5 Σεπτεμβρίου

Ανάμεσα στα πιο διάσημα πανηγύρια στη Χαλκιδική είναι το πανηγύρι του Αγίου Μάμα. Οργανώνεται από τους ντόπιους κάθε πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έρχονται στο χωριό, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Το πανηγύρι του Αγίου Μάμα χαρακτηρίζεται από το μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον του. Μην παραλείψετε να παρευρεθείτε στο  Αγιομαμίτικο Συμπόσιο (φαγητό με ψητό λουκάνικο) Υπολογίζεται ότι κάθε Σεπτέμβρη καταφθάνουν στον Άγιο Μάμα πάνω από 1.000 εκθέτες και πάνω από 200.000 επισκέπτες.

Μενού